Strony

środa, 13 lutego 2013

Dietetyczna tarta z ricottą i morelami

Witajcie!
Dzisiaj zobaczycie tu przepis na świetną tartę morelową z ricottą, która nie 'wejdzie Wam' w biodra. Przyrządziłam ją z jak najzdrowszych składników. Przyznaję, mogłaby być trochę słodsza, także jeśli jesteście wielbicielami słodyczy, zwiększcie ilość cukru w przepisie. Ale mnie osobiście BARDZO smakowała! Od razu zaznaczę, że z przepisu wyszło mi ciasto na jedną dużą tartę i na tartaletkę.


Składniki na spód /inspiracja/ :
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 200 g masła roślinnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki stewii
 Z mąki, masła, jajek i stewii zagniatamy ciasto. Formujemy w kulkę, wsadzamy je do reklamówki i do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na wysokość 1 cm na posypanym mąką blacie. Wykładamy formę na tartę, nakłuwamy ciasto widelcem, kładziemy na nim papier do pieczenia, wysypujemy fasolę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Składniki na masę serową /inspiracja/ :
  • 500 g sera ricotta
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • sok z połowy cytryny
  • 10 łyżeczek stewii
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 morel suszonych
Zalewamy suszone morele wrzącą wodą. Ser odsączamy, wkładamy do miski i dodajemy jajka, sok z cytryny, stewię i mąkę. Miksujemy krótko na gładką masę, wylewamy na ostudzony spód. Odlewamy wodę z morel, kroimy je w kostkę (lub paski) i wysypujemy na ser. Ciasto wsadzamy do piekarnika na około godzinę na 150 stopni. Ser nie może być płynny. :)
Voila, tak powstała ta piękna i zdrowa tarta!


Całuję!
Luna
PS Dziś jest 4 dzień fazy nr 3 diety 17-dniowej :)

13 komentarzy:

  1. zdrowe słodkie? Kupuje od razu!;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Znajdzie się i kawałek dla mnie?:>

    Koniecznie do wypróbowania, brzmi przepysznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, super przepis :) wypróbuję na pewno przy jakiejś okazji, bo póki co w ogóle do słodkiego mnie nie ciągnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam , ta tarta jest super ! zjadłabym ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Ricotta i morele w tarcie... Robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i zdrowo, lubię tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o słodki Jezu *___* Te morele zdają się IDEALNIE komponować z ricottą *___* koniecznie muszę spróbować tego połączenie, chociażby pod postacią wymieszanego serka ricotta i posiekanych moreli :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super tarta, wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam takie spody !

    OdpowiedzUsuń
  9. Łał, rzeczywiście super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o co chodzi z tą fasolą? niema jej w składnikach, a pojawia się w przepisie, piszesz aby wysypać na ciasto (na papier do pieczenia) ile jej dodać? proszę o sprostowanie, chcę odtworzyć przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapewne chodzi o to, aby ciasto podczas pieczenia nie uroslo. Po to wysypuje sie sucja fasole - aby obciążyć )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)