Witajcie!
Dzisiaj zobaczycie tu przepis na świetną tartę morelową z ricottą, która nie 'wejdzie Wam' w biodra. Przyrządziłam ją z jak najzdrowszych składników. Przyznaję, mogłaby być trochę słodsza, także jeśli jesteście wielbicielami słodyczy, zwiększcie ilość cukru w przepisie. Ale mnie osobiście BARDZO smakowała! Od razu zaznaczę, że z przepisu wyszło mi ciasto na jedną dużą tartę i na tartaletkę.
Składniki na spód /inspiracja/ :
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 200 g masła roślinnego
- 2 jajka
- 3 łyżeczki stewii
Z mąki, masła, jajek i stewii zagniatamy ciasto. Formujemy w kulkę, wsadzamy je do reklamówki i do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na wysokość 1 cm na posypanym mąką blacie. Wykładamy formę na tartę, nakłuwamy ciasto widelcem, kładziemy na nim papier do pieczenia, wysypujemy fasolę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
Składniki na masę serową /inspiracja/ :
- 500 g sera ricotta
- 2 jajka + 1 żółtko
- sok z połowy cytryny
- 10 łyżeczek stewii
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 morel suszonych
Zalewamy suszone morele wrzącą wodą. Ser odsączamy, wkładamy do miski i dodajemy jajka, sok z cytryny, stewię i mąkę. Miksujemy krótko na gładką masę, wylewamy na ostudzony spód. Odlewamy wodę z morel, kroimy je w kostkę (lub paski) i wysypujemy na ser. Ciasto wsadzamy do piekarnika na około godzinę na 150 stopni. Ser nie może być płynny. :)
Voila, tak powstała ta piękna i zdrowa tarta!
Całuję!
Luna
PS Dziś jest 4 dzień fazy nr 3 diety 17-dniowej :)
zdrowe słodkie? Kupuje od razu!;D
OdpowiedzUsuńZnajdzie się i kawałek dla mnie?:>
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania, brzmi przepysznie i zdrowo:)
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńmmm, super przepis :) wypróbuję na pewno przy jakiejś okazji, bo póki co w ogóle do słodkiego mnie nie ciągnie ;)
OdpowiedzUsuńmniam , ta tarta jest super ! zjadłabym ;p
OdpowiedzUsuńRicotta i morele w tarcie... Robię się głodna :D
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo, lubię tak! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńo słodki Jezu *___* Te morele zdają się IDEALNIE komponować z ricottą *___* koniecznie muszę spróbować tego połączenie, chociażby pod postacią wymieszanego serka ricotta i posiekanych moreli :)
OdpowiedzUsuńSuper tarta, wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam takie spody !
OdpowiedzUsuńŁał, rzeczywiście super :)
OdpowiedzUsuńo co chodzi z tą fasolą? niema jej w składnikach, a pojawia się w przepisie, piszesz aby wysypać na ciasto (na papier do pieczenia) ile jej dodać? proszę o sprostowanie, chcę odtworzyć przepis :)
OdpowiedzUsuńZapewne chodzi o to, aby ciasto podczas pieczenia nie uroslo. Po to wysypuje sie sucja fasole - aby obciążyć )
OdpowiedzUsuń