Dzisiaj podam Wam przepis na przepyszne żytnie ciastka z jabłkami i cynamonem, które idealnie pasują do porannej kawy. Nie są bardzo słodkie, przez co czuć jabłka i cynamon. Takie ciasteczka perfekcyjnie sprawdzą się też w roli przekąski, deseru. Bardzo Wam polecam! Niestety, popsuła mi się kuchenna waga, więc używałam miar łyżkowo-szklankowych ;)
Składniki (na 16 sztuk):
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki stewii
- 80 ml maślanki
- 2 kopiaste łyżki masła
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
Najpierw ścieramy obrane, pokrojone jabłko. Posypujemy cynamonem, mieszamy i zostawiamy na kilka godzin. Potem odsączamy sok. Mąkę mieszamy ze stewią, proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i staramy się rozrobić, żeby miało konsystencję kruszonki. Jajko miksujemy z maślanką i dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy odsączone starte jabłko z cynamonem i mieszamy ręką. Następnie na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę wykładamy ręką ciasto tak, żeby były na wielkość ok. 1/3 dłoni. Wkładamy do pieca na 200 stopni na 20 minut.
Smacznego!
Pozdrawiam Was serdecznie!
Luna
PS Dziś jest 2 dzień fazy 3 diety 17-dniowej :)
Mają uroczy kształt :)
OdpowiedzUsuńPorywam jedno do herbatki :)
Brzmi pysznie :).
OdpowiedzUsuńEch. Za dużo już tych rzeczy do wypróbowania ;D.
wow ale super ciacha , podoba mi się ten przepis ;D pysznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszą być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńoryginalne :)
OdpowiedzUsuńmniam pycha!
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko!;)