Przepis i pomysł wziął się z bloga Bake&Taste.
Dzisiaj na obiad zrobiłam sobie orzechową rybkę. Jest bardzo zdrowa, bo orzechy obniżają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają chorobom układu krążenia
Składniki:
- 1 filet z mintaja
- przyprawy: papryka, czosnek, pieprz czarny
- żółtko
- łyżka orzechów ziemnych
Zaraz przed podaniem, obtoczyłam w jajku i następnie w zmielonych orzeszkach ziemnych (bez soli!). Potem usmażyłam na łyżce z oliwy wtartej w patelnię.
Naprawdę nie jest fanką ryb, a tak podana była wyjątkowo pyszna i, co najważniejsze, zdrowa! Całość ma ok. 420 kcal. Jak na sycący, porządny obiad, to akurat.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Luna
A ja tam ryby bardzo lubie, w kazdej mozliwej postaci. Podoba mi sie dodatek orzechow :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rybki! jeszcze z takimi dodatkami, mniam ;)
OdpowiedzUsuńfajnie, że skorzystałaś z pomysłu :)
OdpowiedzUsuńpodana na orzechach prezentuje się mega smacznie!
ryba i orzeszki zdecydowanie bardzo na tak :).
OdpowiedzUsuńMmm, świetna propozycja i alternatywa dla ryby w mące :) pychotki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryby, ale mintaj nie jest moją ulubioną. Jest dla mnie nieco zbyt mdły.
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię łososia z ziołami i masłem na parze (bez smażenia, czyli jeszcze zdrowiej!) oraz grillowanego pstrąga (masło + czosnek albo z musztardą).