środa, 26 grudnia 2012

Kruche ciasteczka pierniczkowe

Witajcie!
Dzisiaj podam Wam przepis na odmianę TYCH ciasteczek. Tym razem będą w odsłonie świątecznej :)


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 280 g cukru
  • 260 g masła roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do pierniczków
  • 2 łyżki kakao
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i ucieramy, miksując pod przykrywką. Dodajemy cukier, przyprawę do pierniczków, kakao, wbijamy jajka i dalej miksujemy. Ciasto wstawiamy na ok. 15 minut do zamrażalnika ( w tym wypadku 7 minut na dwór :P była - 15 stopni). Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 centymetra i wykrawamy kształty. Wykładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego na 175 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut na obu grzałkach.
Całość ozdabiamy jak chcemy, ale myślę, że fajnie wyglądają bez żadnych ozdób. :)
Trzymajcie się!
Luna

9 komentarzy:

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...