Dzisiaj kolejny pomysł na gofry! Tym razem jeszcze mniej kaloryczny niż ten przepyszny przepis na gofry z masłem orzechowym i bananem. Dzisiaj skromniej, ale to nie znaczy, że mniej pysznie!
Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- pół szklanki maślanki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
Składniki na jeden topping:
- pół małego jogurtu greckiego
- 2 łyżki niskosłodzonego dżemu truskawkowego
- kilka owoców leśnych (użyłam z mrożonej mieszanki)
Do połowy zapełnionej mąką szklanki dosypujemy sodę i proszek do pieczenia. W misce miksujemy jajko i maślankę i dodajemy suche składniki. Miksujemy wszystko na jednolitą masę i wlewamy do gofrownicy, pieczemy przez 4 minuty (aż się zarumienią). Na gotowe gofry (najlepiej jeszcze na ciepłe, bo wtedy jogurt ma fajną konsystencję, taką mięciutką!) wykładamy jogurt wymieszany wcześniej z dżemem, na górze układamy owoce.
Smacznego!
Całuję,
Luna :)
PS Dzisiaj jestem już na 10 dniu 3 fazy diety 17-dniowej :)
Uwielbiaam<3.
OdpowiedzUsuńoj musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńostatnio rozkochałam się w gofrach więc przepis porywam
OdpowiedzUsuńgofry z pysznym jogurtem i owoce , mniam ;d
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie z tą warstwą jogurtu :D
OdpowiedzUsuńO kalorie nie ma co się martwić bo to energia :) Wazne ze gofry są smaczne i prezentują się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńz jogurtem jeszcze nie próbowałam-ale cudni się prezentuję;)
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie zajadałam się naleśnikami z takimi dodatkami, muszę sobie odświeżyć smak:)
OdpowiedzUsuńPychota:)
Zjadłabym gofra :) Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńSuper przepis w połączeniu z tym zdjęciem powoduje że naprawdę ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńgofry.. jak ja za nimi tęsknie!
OdpowiedzUsuńmmmm ale bym jadłaa:)
OdpowiedzUsuńPowoli przeglądam wszystkie moje blogi w zakładkach :) W końcu mam dużo czasu!
OdpowiedzUsuńGofry, gofry! To dla mnie (ale podejrzewam, że nie tylko dla mnie) bardzo wakacyjne danie :)
Zastanawiam sie, czy zamiast maslanki moznadac mleko 2%? maslanka wg mnie jest kwasniejsza niz mleko. ktos probowal?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że można, ale trzeba by było go dodać mniej, żeby konsystencja była gęstsza. Ale nie próbowałam, przyznam :)
UsuńNa ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńOk. 6 gofrów.
UsuńPół szklanki = ile gramów?
OdpowiedzUsuńDla kogoś pół szklanki może być 125 g (przyjmując, że standardowa pojemność szklanki to 250 g), bądź 100 g (biorąc pod uwagę, że szklanka ma 200 g).
Jak jest w tym przypadku?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Przede wszystkim - nie licz wagi "szklanki" w gramach, bo pół szklanki waty nie waży tyle samo, ile waż pół szklanki cementu ;)
UsuńAle u mnie szklanka to taka o pojemności 250 ml. Pozdrawiam.
ile jeden gofr z tego przepisu ma kcal?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam goferki na śniadanie. Wyszły przepyszne! Wyrośnięte, pulchne i chrupiące! Po prostu MNIAM!
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę:)
Usuńczy ten przepis nadaje się również do robienia takich placuszków/naleśniczków na patelni? :)
OdpowiedzUsuńuseful site useful content discover here find more info Continue replica gucci bags
OdpowiedzUsuń