środa, 4 kwietnia 2012

Naleśniczki szpinakowe

Witam!
Dzisiaj na obiad zrobiłam naleśniczki szpinakowe autorstwa Agaty i przyznam, że, jak na to, że nie jestem jakąś wielką miłośniczką szpinaku, placuszki wyszły smaczne. Na pewno nie można odmówić im walorów zdrowotnych (szpinak jest jednym z niewielu źródeł żelaza) i wizualnych, co zobaczycie na poniższym obrazku:



Moje naleśniczki wyszły mniej urodziwe niż te Agaty z dietetycznych fanaberii, jednak może być to spowodowane innymi patelniami, gdyż ja robiłam je na zwykłej dużej, przez co mają mniej regularne kształty.

Składniki:
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 jaja
  • ząbek czosnku
  • 100 g chudego twarogu (50 g do wnętrza placuszków, a 50 g na wierzch)
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta suszonej papryki w proszku (do posypania dla smaku, opcjonalne)
  • 15 g mąki żytniej
 Dwa rozbite jajka połączyć z mąką, solą, pieprzem i czosnkiem, mieszać trzepaczką, po czym dodać rozmrożony, odsączony szpinak wraz z rozdrobnionym serem. Mieszać do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Do smażenia użyłam łyżkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Wg Agaty wszystkie placuszki razem mają ok. 330 kcal :) Mnie wyszły cztery.
Smacznego i jeszcze raz dziękuję Agacie za przepis.
Luna

1 komentarz:

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...