wtorek, 10 września 2013

Kurczak z białą fasolą i czosnkiem

Witajcie!
Dziś mam dla Was mój eksperymentalny przepis na pieczonego kurczaka z białą fasolą i czosnkiem. Jest dietetyczny i pyszny. Pasuje do niego ryż i pokrojony pomidor. Bardzo polecam i zapraszam :)


Składniki na 3 porcje:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • puszka białej fasoli konserwowej
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta estragonu
  • pieprz cytrynowy
 Na samym początku siekamy ząbek czosnku na drobno. Piersi z kurczaka wkładamy do głębokiej miski (nie ubijamy ich), staramy się rozsmarować czosnek na kurczaku, tak dla smaku i zostawiamy go na mięsie. Następnie obsypujemy przyprawami, ręką ugniatamy delikatnie i mieszamy, żeby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Potem wlewamy do tej samej miski fasolę wraz z zalewą. Odkładamy na parę godzin do lodówki, jeśli chcemy, żeby wszystkie smaki "przeszły się".
Następnie musimy dokładnie przygotować zestaw do pieczenia. Nie wiem jak Wy, ale ja robię tak, że szykuję blachę (na wszelki wypadek, jakby sos chciał się wylać), a do blachy wsadzam szczelny rękaw do pieczenia, do niego wkładam kurczaka i zalewam tym, co pozostało w misce. Szczelnie zamykam i wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na dwie grzałki na pół godziny.
Smacznego :)
Żeby pomóc Wam wyobrazić sobie proces pieczenia:


Całuję,
Luna

4 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis, nigdy nie jadłam kurczaka w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię piec kurczaka w rękawie, ma wtedy to coś w sobie :)
    Twoja wersja wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno smaczne! kocham kurczaka jak i fasolę, ale brakuje tu koloru

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny przepis :) świetny pomysł z tym rękawem :)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...