poniedziałek, 7 maja 2012

Jak pokochałam szpinak, czyli zdrowa i przepyszna tortilla

Witam!
Wczoraj sama robiłam obiad u mnie w domu i wyszedł NIESAMOWICIE PYSZNY!
Nie zgadniecie, przyrządzałam szpinak! Kolejny raz chciałam się do niego przekonać, bo przecież dzięki połączeniu z jajkiem staje się cudownym źródłem żelaza, przez co unikniemy anemii :) To danie jest również wspaniałą opcją dla maturzystów i studentów w trakcie sesji - bakalie i orzechy świetnie działają na procesy myślowe!



Składniki: <na 2 osoby>
  • 1 paczka mrożonego szpinaku w kulkach
  • 2 płaty tortilli
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garści rodzynek
  • 3 morele suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • jajo
  • pieprz, sól
Szpinak rozmrozić i ugotować. Sparzyć bakalie. Następnie odcedzić szpinak i wymieszać z pieprzem, solą i wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć go na posmarowaną masłem patelnię i podgrzać. Po niedługiej chwili dodać pokrojone sparzone orzechy, morele i rodzynki. Całość podsmażyć, żeby się scaliła i wbić jajko. Całość mieszać do ścięcia się jajka i do widocznego połączenia się wszystkich składników. Wyłączyć gaz i włożyć do mikrofali tortille na 20 sekund, wyjąć i położyć na nich szpinak z dodatkami, zawinąć.
Obiecuję Wam, że się zakochacie. Danie jest naprawdę wyśmienite! :) I bardzo zdrowe, polecam wszystkim :)
Pozdrawiam :)
Luna
PS Dzisiaj mam ustny angielski, trzymajcie kciuki ;)

Przepis bierze udział w akcji:
(tam mają być przekąski, ale to danie robi się naprawdę ekspresowo!)
Przekąski na SESJĘ

12 komentarzy:

  1. mmm ciekawe połącznie! wygląda spaetycznie, uwielbiam szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie szpinaku z rodzynkami brzmi dość... nietypowo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdjęcia!
    Pięknie i smakowicie to wygląda. :)

    Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie, ale chyba smakowite!?!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ze słodkimi rodzynkami i morelami? lubię wyzwania, zapisuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. w takim wydaniu szpinaku nie da się nie lubić!

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały, nietuzinkowy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie szpinak jest zawsze w połączeniu z serem pleśniowym i czosnkiem. Obłędnie smakuje :)

    Pomysł z rodzynkami i morelami nie dla mnie, nie przepadam za nimi, ale moja mama byłaby zachwycona :)!

    A co do anemii to szczerze mówiąc dla mnie to bzdura. Pomimo tego, że staram się zdrowo odżywiać i sięgam po produkty bogate w żelazo i tak ciągle jestem na jej pograniczu. Jak kiedyś faktycznie miałam bardzo słabe wyniki krwi to dostałam żelazo w tabletkach i dopiero ono mi pomogło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam kiedyś anemię, ale wtedy nie jadłam zbyt wiele owoców ani warzyw, także w sumie nic dziwnego. Teraz nie badałam krwi, ale ufam mojej mamie ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. oh świetnie! ten przepis, to coś dla mnie!

    bardzo często mam ochotę na np. naleśniki ze szpinakiem, ale nie mam dobrego przepisu na właśnie jego przyrządzenie (w jednej z barów szybkiej obsługi serwują taki wspaniale przyprawiony, ze śmietaną i bóg wie czym jeszcze - jest idealny, jednak jakiś nie do powtórzenia w warunkach domowych... :(). Następnym razem - sięgnę po Twą propozycję! :)

    pudełeczko śniadaniowe - wspaniałe!
    oj, widzę, żeby się bardzo pokochało z moim drugim śniadaniem... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli chodzi o mnie to ja nie muszę się starać pokochać szpinak, bo ja już go kocham. W tortilli na pewno jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...