środa, 13 czerwca 2012

Podniebne lekko kakaowe babeczki z budyniem waniliowym

Witajcie!
Bardzo dawno nie pisałam. Dwa tygodnie...
Ale dzisiaj podam Wam przepis na babeczki, które zrobiłam na imprezę w sobotę.
Smacznego!



Składniki:
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka 2%
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 deko masła roślinnego
  • 50 ml wody
  • 150 ml mleka 2%
  • 2 jaja
  • łyżeczka kakao
Ugotować budyń w 400 ml mleka. Masło z cukrem rozpuścić i ostudzić. Jajka wymieszać z mlekiem i wodą (150 ml + 50 ml). Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, łyżeczką kakao i ewentualnie aromatem (ja użyłam śmietankowy). Następnie do mąki wlewamy masło z cukrem i mleko z jajami. Wlewamy ciasto do jednej trzeciej wysokości silikonowych papilotek lub do wysmarowanych olejem papierowych.  Następnie kładziemy warstwę budyniu, a na wierzch znów ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Studzimy i dekorujemy!
Ja użyłam foremek silikonowych w kształcie serduszek.
Trzymajcie się!
Luna
PS Swoją drogą, jest to 50 post, także - wszystkiego najlepszego ; )

8 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam budoniwych babeczek, to na pewno coś do nadrobienia, ale najbardziej zachwyciły mnie foremki! gdzie kupiłaś takie cuda? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu wypatrzyłam, że to śliczne serduszka :)

    Zaglądaj częściej! Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie słodkie <3 muszą być pyyyszne :)
    gratuluję 50 wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję wpisu :) Babeczki są przeurocze

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo babeczki z budyniem!!!! kocham, kocham, kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym się poczęstowała jedną taką babeczką :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...