poniedziałek, 1 lipca 2013

Kurczak w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Witajcie!
Dzisiaj, za parę godzin, czeka mnie ostatni egzamin w sesji - elektronika i w środę mam ostatnie zaliczenie. Naprawdę nie mogę się już doczekać... Póki co, odpukać, wszystko zaliczam ;)
W związku z tym, że pogoda płata nam różne psikusy ostatnio, i w związku z tym, że pewnie wiele z Was czeka na odpoczynek w ciepłych krajach, zapraszam Was do ugotowania tego eksperymentalnego dania mojego autorstwa. Aromatyczne pomidory z bajecznymi przyprawami wprowadzą Was w włoski nastrój... Do tego lampka czerwonego wina i odpoczynek gwarantowany :)


Składniki:
  • 3 duże pomidory
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 obranych, pokrojonych w cząstki pieczarek
  • 2 zmielone piersi z kurczaka
  • pół szklanki otrębów owsianych
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • starty ser Cheddar
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory myjemy, obieramy i kroimy w dość niewielkie sześciany (broń Boże, nie muszą być równe). Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypujemy oregano, bazylią, czosnkiem w proszku. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku, następnie wysypujemy / wylewamy zawartość na głęboką patelnię, dodajemy pieczarki i smażymy ok 10 minut na wolnym ogniu, mieszamy, zostawiamy na patelni. 
Wcześniej zmielonego i obtoczonego w otrębach i ziołach prowansalskich kurczaka, smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, rozdrabiamy go, żeby się nie scalił, w końcu z jakiegoś powodu był zmielony ;)
Następnie, usmażonego kurczaka przekładamy do pomidorów i pieczarek. Wszystko mieszamy, razem smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy, jogurt naturalny i sól. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy startym serem.

Przed dodaniem sera.

Smacznego!
Wychodzi przepyszne i bardzo pasuje do makaronu  :) Jednak samo smakuje równie wspaniale!

Pozdrawiam Was serdecznie i zachęcam do kulinarnych eksperymentów, bo może wyjść tak jak w tym przypadku - pysznie! :)
Luna

11 komentarzy:

  1. świetne:) faktycznie bardzo włoskie i wakacyjne klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyka, ale za to jaka pyszna!
    lubię takie smaki.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się wybornie, i pewnie tak też smakuje :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmmmmmm, brzmi pysznie, aż czuje zapach pomidorów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kurczaka na rozne sposoby musze wyprobowac :) Twój blog jest na liscie blogow fit www.blogifit.blogspot.com będzie mi bardzo miło jak umieścisz banerek na swoim blogu z aktywnym linkiem do strony, z gory dziękuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna szukałam strony ze zdrowymi i przystępnymi przepisami. A ty uosabiasz jedno i drugie dlatego chciałam Ci za to bardzo podziękować :) Motywujesz do "eksperymentowania" w kuchni jak mało kto a pisze to ktoś kto do kuchni nie za często zagląda, a na pewno nie gotuje. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dla ludzi takich jak Ty prowadzę tego bloga :) Bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam! :)

      Usuń
  8. Siostro powiem Ci, że to wygląda przepysznie!:) musimy kiedyś wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Znalazłam u Ciebie taki przepis http://fantazje-luny.blogspot.com/2013/02/dietetyczne-gofry-z-jogurtem-i-owocami.html i chciałabym się dowiedzieć na ile to jest porcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...