poniedziałek, 15 lipca 2013

Zdrowy i pyszny obiad na słodko?

Witajcie!
Dzisiaj przedstawię Wam przepis, na obiad na słodko, który wyszedł bardzo spontanicznie. Otóż chciałam coś smacznego, słodkiego i zdrowego :)


Składniki:
  • pół torebki ryżu jaśminowego
  • 1 banan
  • garść wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie obieramy banana, wykrawamy jego podłużną, niewielką część (jak na zdjęciu poniżej) i polewamy 2 łyżeczkami syropu klonowego. Przekładamy na papier do pieczenia na blachę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 5 minut.
Następnie wyjmujemy ryż, przekładamy do miseczki, kroimy banana, również przekładamy do miseczki i posypujemy wiórkami. Wszystko mieszamy i pałaszujemy!


Smacznego! :)
Pozdrawiam,
Luna

9 komentarzy:

  1. A to ciekawe :) Jadłam takiego banana z kokosem i syropem klonowym, ale zapiekanego w cieście naleśnikowym. Jako dodatek do ryżu musi stanowić apetyczną kompozycję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej nie przepadam za ryżem na słodko, ale na ten bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ryż jadam zwykle z jabłkami i cynamonem, a tu taka niespodzianka :) fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogłabyś napisać jak robisz ten ryż z jabłkiem i cynamonem? :)

      Usuń
  4. bardzo lubię takie słodkie dania z ryżem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryż z bananem? Pierwszy raz spotkałam się z taką kompozycją ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna propozycja :) Jadłam ryż z serkiem, sosem jagodowym, jabłkami ale z bananem jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co można dodać zamiast syropu klonowego ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...