Dzisiaj pierwszy z obiecanych przepisów na słodkości, które przygotowałam mojemu Chłopakowi z okazji jego urodzin. Jest to receptura na baardzo czekoladowe babeczki z orzechami włoskimi i morelami w środku. Przepis bazowy tych babeczek jest taki jak TEN. Obiecałam wtedy, że będę z nim kombinować tworząc nowe smaki. Oto jeden z nich!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat w proszku (w tym wypadku dodałam waniliowy i czekoladowy)
- 1 szklanka mleka
- ok. 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 jajka
- 2,5 łyżki kakao
- 5 moreli suszonych
- garść orzechów włoskich
Jak już babeczki się upieką i ostygną, fajnym pomysłem na polewę jest zwykła czekolada (taka, na jaką macie ochotę, ja użyłam zwykłej mlecznej), którą w kąpieli wodnej topimy. Następnie polewamy nią babeczki i czekamy aż zastygnie. Potem wsadzamy do lodówki i wyjmujemy jakieś pół godziny przed podaniem.
Pozdrawiam!
Luna
ale pyszne! wyglądają uroczo.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńKto nie cieszyłby się z takiego prezentu urodzinowego :) Babeczki niedość, że wyglądają uroczo, to na pewno świetnie smakują! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńjakie słodziaki! napewno były pyszne, pieknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie! chcę te Twoje foremki!!! :>
OdpowiedzUsuńurocze! :)
OdpowiedzUsuńoj czekoladowe serduszka... :) pysznie się prezentują! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle śliczności! Czekolada wygląda bardzo, bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńBabeczki pierwsza klasa...wyglądają cudnie, i pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mojej córki , uwielbia piec babeczki :)
OdpowiedzUsuńJejku, są prześliczne!! Dziękuję zazgłoszenie przepisu do akcji muffinkowej :))
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj ale zamiast moreli użyłam rodzynek dlatego ze mój ukochany bardzo je lubi ;) zobaczymy czy mu posmakują dla mnie pychota ;)
OdpowiedzUsuń