środa, 11 lipca 2012

Rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe babeczki w kształcie serc

Witajcie!
Dzisiaj pierwszy z obiecanych przepisów na słodkości, które przygotowałam mojemu Chłopakowi z okazji jego urodzin. Jest to receptura na baardzo czekoladowe babeczki z orzechami włoskimi i morelami w środku. Przepis bazowy tych babeczek jest taki jak TEN. Obiecałam wtedy, że będę z nim kombinować tworząc nowe smaki. Oto jeden z nich!



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat w proszku (w tym wypadku dodałam waniliowy i czekoladowy)
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki kakao
  • 5 moreli suszonych
  • garść orzechów włoskich
Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy orzechy i morele w 2 osobnych garnuszkach. Roztapiamy masło (ja położyłam wcześniej na blacie, a było bardzo gorąco, więc samo się roztopiło), następnie mieszamy w jednej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, aromat. Następnie dodajemy masło, jaja i mleko. Potem mieszamy wszystko łyżką, dodajemy pokrojone, sparzone orzechy i morele, delikatnie (!!) mieszamy i nakładamy do foremek do 2/3 wysokości. Pieczemy przez ok. 25 minut w 175 stopniach.
Jak już babeczki się upieką i ostygną, fajnym pomysłem na polewę jest zwykła czekolada (taka, na jaką macie ochotę, ja użyłam zwykłej mlecznej), którą w kąpieli wodnej topimy. Następnie polewamy nią babeczki i czekamy aż zastygnie. Potem wsadzamy do lodówki i wyjmujemy jakieś pół godziny przed podaniem.
Pozdrawiam!
Luna
 

12 komentarzy:

  1. ale pyszne! wyglądają uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto nie cieszyłby się z takiego prezentu urodzinowego :) Babeczki niedość, że wyglądają uroczo, to na pewno świetnie smakują! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie słodziaki! napewno były pyszne, pieknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają cudnie! chcę te Twoje foremki!!! :>

    OdpowiedzUsuń
  5. oj czekoladowe serduszka... :) pysznie się prezentują! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale śliczności! Czekolada wygląda bardzo, bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczki pierwsza klasa...wyglądają cudnie, i pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. coś dla mojej córki , uwielbia piec babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku, są prześliczne!! Dziękuję zazgłoszenie przepisu do akcji muffinkowej :))

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam dzisiaj ale zamiast moreli użyłam rodzynek dlatego ze mój ukochany bardzo je lubi ;) zobaczymy czy mu posmakują dla mnie pychota ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...