środa, 21 listopada 2012

Jak szybko ulepszyć gotowy sos do makaronu?

Witajcie!
Często jest tak, że czasu brak, a zjadłoby się coś pysznego. Niestety w większości tych wypadków biegniemy do sklepu i kupujemy, a potem żałujemy czując, jak żołądek podwaja swoją objętość. A tu, tak prosto, szybko i PYSZNIE! Makaron pełnoziarnisty, gotowy sos, który tylko podgrzewamy i dodajemy swoje ulubione dodatki. Pewnie, możemy zrobić własny sos, ale miało być szybko, prawda?



Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty (pióra)
  • sos włoski Puttanesca firmy Łowicz (z oliwkami, pomidorami i kaparami)
  • 1 plaster ananasa z puszki
  • 1 plaster sera żółtego
  • pół łyżeczki śmietany (jak najmniej procentowej) ;)
Gotujemy makaron, w osobnym garnku przyrządzamy nasz sos. Wlewamy tyle, ile uważamy, że zjemy, albo najlepiej mniej (im mniej zrobimy, tym mniej zjemy (;), trochę podgotowujemy, następnie dodajemy pokrojonego ananasa, mieszamy. Potem dodajemy śmietanę i mieszamy, aż sos będzie odpowiednio gorący. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, do sosu dodajemy podarty plaster sera i delikatnie mieszamy około pół minuty, aż ładnie będzie się ciągnął. Gotowy sos wylewamy na makaron i jemy! To połączenie wyszło naprawdę wyśmienicie. Moim zdaniem możecie też bez obaw dodać więcej ananasa (;
Smacznego
Luna

3 komentarze:

  1. Ja zawsze kupuję Tomaterrę pomidorową i wtedy urozmaicam sos - dodaję zioła, przyprawy,warzywa, czasami jogurt, śmietanę - coś tam kombinuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra pomysł! Jeśli już kupuję gotowce, też zawsze staram się je ulepszyć, ale Twoja propozycja jest dosyć... egzotyczna. Chociaż śmietanę to ja wolę procentową. Nie odchudzam się, więc na smaku nie oszczędzam, a jest jednak spora różnica w jakości sosu.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makarony z dodatkami, mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...