piątek, 23 listopada 2012

Na czym polega fenomen masła orzechowego?

Witajcie,
Myślę, że jestem w większości osób, które są zakochane w maśle orzechowym. Kocham je w każdej postaci, a szczególnie na kanapkach ze szklanką mleka, wyjadane prosto ze słoiczka czy z bananem.
Jest nieziemsko kaloryczne, a jakimś cudem jest polecane w wielu dietach. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego? I czy możemy czasem sobie pozwolić na takie pyszności bez martwienia się o nasze zdrowie/figurę? Będę wdzięczna, jeśli podzielicie się Waszą wiedzą!



A tu moje śniadanie. Chleb orkiszowy z masłem orzechowym <3
Wasza Luna
PS Uwagi typu "od czasu do czasu to wszystko można" mnie nie interesują, od razu zaznaczam :D

35 komentarzy:

  1. Weź opieczony chleb, a na to masło orzechowe, bądź wstaw do mikrofalówki aż się rozpuści- wtedy jest nieziemskie!*_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, wiem. jest świetne...

      Usuń
    2. Właśnie zjadłam pół słoiczka^^. Bo przyszło;d

      Usuń
  2. Moim zdaniem nie ma aż tak dużo kalorii przecież to orzechy. Poza tym jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe :) A ciasta czy placuszki z jego udziałem to rewelacja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie dlatego, że to orzechy MA tak dużo kalorii.

      Usuń
    2. no właśnie, wszystkie orzechy mają dużo kalorii, ale to są ponoć takie dobre kalorie i dobre tłuszcze. popatrz na skład masła orzechowego a np. nutelli: w maśle orzechowym ponad 90% to orzechy, a w nutelli najwięcej jest złych tłuszczów i cukru.. wiadomo, że jakby ktoś jadł codziennie słoiczek masła orzechowego na śniadanie to nie pomógłby mu fakt, że to dobre kalorie ;) ale wiadomo wszystko z umiarem :)
      na tą kanapeczkę banan i cudo ! :)

      Usuń
    3. Orzechy są w większości wydalane przez nasz orgaznim http://www.punktzdrowia.pl/orzechy-a-dieta-badanie

      Usuń
  3. Jest mnóstwo kalorii :D To, że jest zdrowe (chociaż, dużo osób to zanegowało) wcale nie oznacza, że nie tuczy. Więc dla dobra twojej figury wyrzuć ten słoik, albo chociaż schowaj go gdzieś... daleko... :)

    Łyżka masła ty chyba gdzieś ok.150 kcal, jeśli się nie mylę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma mnóstwo kalorii to trzeba przyznać, ale też dużo białka. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, ja też uwielbiam masło orzechowe, choć częsciej sięgam po prostu po orzechy :)
    Takie sklepowe zwykłe masła nie wiem czy są specjalnie zdrowe (orzechy są chyba wcześniej prażone? więc tracą właściwości... no, ale na pewno jest to zdrowsze od nutelli itp ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem fanka masła orzechowego :) uwielbiam na krakersach i tostach. i pomijam fakt , że to wcale nie sa orzechy :) i nie wierze w kalorie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawiera cenne tłuszcze roślinne, ale należy kupować produkt bez dodatku cukru i tłuszczów utwardzanych.
    Ciekawe jest to, że wszyscy myślą, iż masło orzechowe strasznie tuczy, tymczasem ma o połowę mniej kalorii niż masło, więc jeżeli będziemy używać je do kanapek, nic nie stracimy, a wiele zyskamy. Smakuje zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi smarowidłami. Jedzenie łyżkami nie jest polecane, bo wtedy rzeczywiście grozi nam przytycie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. dużo kalorii bo orzechy, ale jest zdrowe, a nie puste kalorie :) uważam, że lepiej zjadać masło orzechowe niż batony itp. najlepiej wybierać oczywiście te z jak największą ilością orzechów i bez zbędnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od niczego się nie tyje. Od żadnego produktu. Tyje się, jeśli je się za dużo. Czegokolwiek, nawet warzyw.
    Osobiście za masłem orzechowym nie szaleję, wolę powidła albo serki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Od niczego się nie tyje. Od żadnego produktu. Tyje się, jeśli je się za dużo. "

      Świetnie powiedziane!

      Usuń
  10. Nigdy nie patrzę na ilość kalorii. Mam to szczęście, że mam nieziemską przemianę materii i nie muszę się martwić, że przytyje. Jednak ograniczam się w jedzeniowym szale.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja polecam wszystkim zajrzeć tutaj http://tlustezycie.blogspot.com/2012/05/dlaczego-unikac-masa-orzechowego.html ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. polecam spróbować masło migdałowe, jest genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tego nie próbowałam, brzmi super!

      Usuń
  13. Bardzo lubię masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja do masła orzechowego własnie się przekonuję;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmm orzechy są zdrowe, co z tego że kaloryczne ; )
    Masło orzechowe z reguły nie ma (nie powinno mieć ) dodatków innych tłuszczy, tylko tego z orzechów; )
    Bardzo "zapycha", pozytywnie wpływa na pamięć, lepsza jest łyżka takiego masła niż kostka czekolady. Przez to że ma tłuszcz, a nie węglowodany dłużej pozostajemy syte i nie musimy jeść WIĘCEJ jak w przypadku słodyczy ; )
    To zdecydowanie najlepszy pomysł na słodki elemt do chleba; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobrej jakości masło orzechowe, a więc takie, które ma w swoim składzie min. 95% orzechów, nie zawierające w składzie tłuszczów utwardzonych i dodatkowych "bonusów", jest nawet zalecane przy diecie redukcyjnej, także jak najbardziej można jeść masło orzechowe bez większych wyrzutów sumienia.
    Swoją drogą, uwielbiam masło orzechowe :) Moim faworytem jest masło orzechowe z Lidla. Kiedy kończą mi się jego zapasy i czekam na kolejny tydzień amerykański, kupuję masło orzechowe Sante :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi właśnie to z lidla jakoś nie przypadło do gustu. Teraz używam Felixa z niby 30% mniej tłuszczu, w co niezbyt wierzę (;

      Usuń
    2. Z Lidla? Trzeba będzie wypróbować :).
      Ja narazie na koncie mam jedynie z Sante (90% orzechów) i primavika (95%). Oba są dobre, ale to pierwsze jako dodatek do niektórych posiłków muszę zmieszać z wodą, bo jest dość twarde. Primavika ma lepsza konsystencję, ale za to osobiście preferuję go z dodatkiem soli i cukru, bo "coś mi w nim nie pasuje".

      A jak się ma te z Lidla do wyżej wymienionych?
      (Luna - mam nadzieję, że się nie obrazisz, że się tu tak wtrącam ;) )

      Usuń
    3. No chyba żartujesz! ;)

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    5. A mogłabyś porównać te, które wymieniłam z tym z Lidla? :) Nie wiem, czy warto kupować, a ja lubię odrobinę słodkie i dość mocno słone. Jaką konsystencję ma?
      Chyba, że nie próbowałaś. Ale myślę, że to z firmy Sante wiele osób zna :).

      Usuń
    6. Ja nie próbowałam Sante. Ale z Lidla średnio mi smakuje. Wolę Felixa.

      Usuń
    7. Felix, jak dobrze pamiętam z etykietki, którą czytałam w sklepie nie może pochwalić się zbyt dobrym składem? Dobre tłuszcze nie są złe. To tak, jak z jogurtami 0% - jedzenie ich nie ma sensu, bo nie mają żadnych wartości odżywczych. To z Lidla rozsmarowuje się całkiem nieźle, jest dość gęste. Dopiero teraz zobaczyłam, że odpisałyście na mój komentarz :)

      Usuń
  17. Też jestem wielką fanką masła orzechowego! Kurcze. Nie mogę zrozumieć jak można się w nim nie zakochać ;). Uwielbiam je na plackach, uwielbiam czuć jego smak w owsiance, uwielbiam jeść go ze słoiczka (tak dla smaku, nie za dużo :>). A już niebem jest zestawienie go z drobno pokrojonym bananem i cynamonem. A całość posypana granolą lub pokruszonym amarantuskiem. :)
    Na kanapkach jednak go sobie nie wyobrażam. Nie lubię łączyć wytrawnego pieczywa ze smarowidłami wszelkiego rodzaju (dżemy, masło orzechowe, miód). Za to z chałką smakuje wyśmienicie.

    A co do Twojego pytania - uważam, że to nadmiar kalorii tuczy, a nie jakiś przysmak sam w sobie ;). Chyba nie zamierzasz jeść go słoikami :D.

    OdpowiedzUsuń
  18. Masło orzechowe tak sam jako orzechy to bardzo dobry element zdrowej diety. I to i to jest kaloryczne, orzechy to głównie tłuszcz ale nie można patrzeć na żywność tylko przez pryzmat kalorii. Najprościej tłumacząc inna kalorią jest kaloria z cheeseburgera a inną kaloria z oliwy z oliwek. Orzechy są mają wiele potrzebnych dla prawidłowej pracy serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętać trzeba jednak o tym, że większość produktów w marketach to produkty podobne do masła orzechowego ale nim tak do końca nie będące. Zawierają sporą ilość dodatków takich jak cukier, sól, ulepszacza, niezdrowe tłuszcze. Prawdziwe 100% masła orzechowe można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Są one jednak odpowiednio droższe ale wtedy wiemy za co płacimy i dostajemy produkt wysokiej jakości.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham orzechy i maslo orzechowe. Polecam Sante i Feliksa najpyszniejsze te z kawalkami orzechow jednak w skladzie jest cukier sol i utwardzony tluszcz roslinny baaardzo niedobrze dlatego czesto robie sama maslo orzechowe wychodzi pycha ;) a jakie zdrowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam jeszcze ze jem je czesto ze sloika tak poprostu okolo 1/4 sloiczka ;)) i to cp najmiej raz w tyg. I nic mi nie jest jestem szczupla ;))) orzechy zawoeraja zdrowe tluszcze ktore nie odkladaja nam sie ,)))

      Usuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...