Witajcie!
Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moim ostatnim odkryciem, które myślę, że będę mogła nazwać odkryciem tego lata, a jest nim... Batat (inaczej patat / słodki ziemniak). Jeśli zrobicie wg mojego przepisu, wyjdzie Wam PYSZNY :) Bataty są dużo smaczniejszą odmianą tradycyjnych ziemniaków. Ponadto wszędzie je zachwalają i są polecane w przeróżnych dietach. Mają bardzo dużo witamin i jeśli ufać internetowym, przeróżnym źródłom, to są pomocne w spalaniu tłuszczu! :) A zatem.... zapraszam na bataty!
Składniki na 3 porcje:
- 1 duży batat
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie, sól
Obieramy batata i kroimy go na mniejsze kawałki, jakby duże frytki. Następnie obtaczamy je w mieszance przypraw z oliwą, odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie kładziemy na papier do pieczenia ułożony w blaszce. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy. Robiłam już kilka razy, zawsze wstawiałam na inny czas. Jeśli lubicie takie mięciutkie, jak puree, tylko w spieczonym wierzchu (tak jak ja:) ), to polecam piec przez 25-30 minut. Jeśli jednak wolicie, jak są twardsze w środku i takie... konkretne (jak moja Mama), to ok. 20 minut powinno być ok :) Na ostatnie minuty pieczenia możecie polać masłem, jeśli nie zależy Wam szczególnie na kaloriach ;)
Bataty mają prawie same zalety, a życie nie jest takie kolorowe ;) Więc jeśli ktoś z Was zna jakieś wady tych słodkich ziemniaków (oprócz ceny, oczywiście :<) to proszę mnie śmiało w komentarzach informować!
Pozdrawiam serdecznie,
Luna
PS Podobno można używam batatów w deserach, tak jak np. marchewkę w cieście marchewkowym, także zapewne jeszcze coś się z batatami tu pojawi ;)
Pataty są pyyyszne :) Ja po raz pierwszy jadłam je jako placuszki.
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze nie jadłam batatów:) może się skuszę:)
OdpowiedzUsuńwg takiego samego przepisu robię czasami zwykłe ziemniaki:)
jak tylko dorwę bataty od razu to zrobię ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńMam na nie straszną ochotę, jednak nigdzie nie mogę ich dostać ;/
OdpowiedzUsuńJesli spotkam bataty, może się skuszę ; )
OdpowiedzUsuńgdzie je zakupiłaś? :)
OdpowiedzUsuńAlma :)
UsuńRównież w "Tesco"
UsuńNigdzie ich nie widziałam, a chciałabym spróbować.. :)
OdpowiedzUsuńpyszności! można je dostać też w Piotrze i Pawle ;)
OdpowiedzUsuńa ze zwykłymi ziemniakami też zadziała? :D
OdpowiedzUsuńpewnie tak ;) ja próbowałam tego:
Usuńhttp://fantazje-luny.blogspot.com/2012/04/zdrowe-frytki.html
Bataty dobra rzecz :D
OdpowiedzUsuńZupa krem z batatów z kiełbaską chorizo ... prze - py- szna !
OdpowiedzUsuńnigdy nie używalam w swojej kuchni choć wiele razy widzialam do kupienia w sklepach spożywczych. Twój post tym bardziej zachecil mnie do ich kupienia
OdpowiedzUsuńcud - miód :D
OdpowiedzUsuńmożna dostać w niektórych Biedronkach :)..własnie zakupiłam..i szukałam fajnego zdrowego przepisu,żeby nie profanować od razu ich wszystkich PRO właściwości ;).zabieram sie do dzieła, .smacznego :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie polecane w diecie cukrzycowej! :)
OdpowiedzUsuńreplica bags in delhi replica bags manila replica bags online shopping
OdpowiedzUsuń