sobota, 12 października 2013

Spaghetti z sosem szpinakowo-bazyliowym

Witajcie!
Tak jak wczoraj napisałam na Lunowym facebooku (zapraszam do klikania 'lubię to!' :) ),wprost nie mogłam się doczekać, aż przedstawię Wam mój przepis na rewelacyjnie pyszny, zdrowy i dietetyczny sos do spaghetti. Wyszło bardzo spontanicznie i początkowo głównym składnikiem miała być cukinia, ale jak się okazało, że jednak nie mam jej w posiadaniu (a iść do sklepu mi się nie chciało) to wyszło takie oto cudo.
Zapraszam!


Składniki na 1 porcję:
  • makaron spaghetti
  • łyżeczka masła
  • 3 bryłki mrożonego szpinaku
  • 1 duży pomidor
  • pół ząbku czosnku
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki cytrynowego curry
  • 5 listków bazylii
  • jogurt naturalny (2 łyżki)
  • łyżka żurawiny w słoiczku
Makaron gotujemy wg własnego upodobania (ja wolę al dente), a sos przygotowujemy w niewielkim garnku. Najpierw, rozpuszczamy w nim łyżeczkę masła na małym ogniu. Następnie wrzucamy mrożony szpinak i, od czasu do czasu mieszając, rozmrażamy go. W tym czasie siekamy ząbek czosnku, dodajemy go do rozmrożonego szpinaku oraz sparzamy pomidora, obieramy go ze skórki i wykrawamy szypułkę. Następnie kroimy go w małe sześciany i dodajemy do garnka. Mieszamy co jakiś czas i czekamy aż pomidor zmięknie, a z całości zrobi się zielona, w miarę jednolita papka. Dodajemy przyprawy i drobno siekamy bazylię, którą również wsypujemy do garnka i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i po lekkim wystygnięciu dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. 
Pyszny, niskokaloryczny, zdrowy sos do spaghetti gotowy! :) Teraz wystarczy dodać łyżkę żurawiny na top sosu.
Smacznego!
Całuję,
Luna

8 komentarzy:

  1. uwielbiam spaghetti z każdymi sosami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i jak to często bywa brak składnika okazał się pomocny w stworzeniu czegoś nowego i pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy szpinak w każdej postaci:) Taki makaron z warzywami musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ponieważ makarony, a zwłaszcza te w małokalorycznych wydaniach uwielbiam, dodaję przepis do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można dodać odrobinkę czosnku wtedy będzie ostrzejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. this pagenavigate to this web-site this websiteadditional resources this contentgreat post to read

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...