wtorek, 18 marca 2014

Cukinia zapiekana ze szpinakiem i mozzarellą

Witajcie!
Dzisiaj podam Wam przepis na pyszny i zdrowy obiad - cukinię zapiekaną ze szpinakiem, ziołami i serem.


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 20 listków szpinaku 'baby'
  • bazylia, czosnek, oregano
  • garść tartego sera mozzarella (najlepiej o zmniejszonej zawartości tłuszczu)
Cukinię obieramy i kroimy wzdłuż i w poprzek tak, żeby otrzymać 4 części. Następnie posypujemy ziołami, układamy na każdej z nich szpinak i na wierzch kładziemy ser i znów posypujemy ziołami. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. pół godziny (mnie ser trochę zbyt się zarumienił ;) )
Smacznego!
Pozdrawiam i całuję,
Luna

3 komentarze:

  1. Cukinia świetna sprawa! Tanie warzywo a można je wykorzystac na milion sposobów. Obecnie u mnie królują drobne przekąski takie jak grillowany plaster cukini w kóry zawijam kostkę sera feta i suszonego pomidora. Układam to na małym kawąłku pieczonej bagietki, oprószam pieprzem i skrapiam oliwą :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna w swojej prostocie potrawa, świetne składniki no i tania. Tak w skrócie mogę powiedzieć o tym przysmaku, którym zajadamy się gdy przychodzi na to pora i ochota. Polecam polać z wierzchu gomarowskim ketchupem łagodnym, gdyż wtedy lepiej wygląda no i oczywiście poprawia smak. Polecam, bo warto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...