piątek, 13 lipca 2012

Tort z borówkami amerykańskimi posypany krówką

Witajcie!
W końcu opublikuję przepis na tort, który przygotowałam dla Mojego z okazji urodzin :)
Powiem tak: dużo zachodu, kilka rzeczy się nie udało, ale warto było, by usłyszeć słowa pochwały :) Swoją drogą, naprawdę, był bardzo smaczny i - bez alkoholu. Większość rzeczy zaczerpnęłam ze strony kotlet.tv (biszkopt, krem, który się w końcu nie udał i lukier), ale pomysł na tort jako całość wyszedł tylko i wyłącznie z mojej głowy :)



Składniki na biszkpt:
  • 5 jaj
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • trochę aromatu śmietankowego
  • pół łyżki kakao
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru i małą szczyptą soli. Następnie wsypujemy resztę cukru, podczas ubijania. Potem dodajemy żółtka, całą mąkę i miksujemy na najmniejszych obrotach. Przekładamy do formy (ja użyłam takiej w kształcie serca, która była niewysoka, więc zamiast przekrawać biszkoptu, po prostu upiekłam 2). Co więcej, moja forma była silikonowa, więc już niczym nei wykładałam. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-35 minut. Najpierw, pierwsze 15 minut - na grzałce i dolnej i górnej, potem na 10 minut na termoobieg, a następnie, na 10 minut znów na grzałkę. Podobno robi to jakąś różnicę :)

Potem, zostawiłam biszkopt na kilka godzin do ostudzenia, żeby móc z nim coś dalej robić.

Składniki na krem, który mi w końcu nie wyszedł ;) :
  • 2 budynie
  • 3/4 l mleka (czyli mniej mleka niż na instrukcji)
  • cukier do budyniu o ile nie jest słodzony
  • kostka masła (tj. 200 g) w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • aromat śmietankowy w proszku
  • dodałam jeszcze pół szklanki borówek amerykańskich
Najpierw przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy mniej mleka. Potem odstawiamy go, by całkowicie wystygł.  Następnie kręcimy masło z cukrem pudrem i aromatem, by wyszedł puszysty krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, albo zawiera grudki, dodajemy łyżkę mleka.
I od tego momentu zaczęło się psuć. Nie wiedziałam, że trzeba dodać ZMIKSOWANE borówki. Zamiast tego do miksera wlałam ten krem i dodałam borówki.
Całość zrobiła się okropnie rzadka i nawet po włożeniu do lodówki na całą noc nie stężała.

Oto co zrobiłam!
Po nasączeniu HERBATĄ (tak, żeby biszkopt nie był suchy, ale też nie smakował alkoholem), polałam delikatnie najniższą warstwę biszkoptu tym rzadkim "kremem". Na to poukładałam borówki i polałam częścią "kremu", który był trochę gęstszy. Następnie posypałam wszystko startymi krówkami (ok. 5 krówek startych na tarce) i położyłam na to drugą warstwę biszkoptu. Delikatnie poklepałam, ugniotłam. Na wierzchu po raz kolejny polałam "kremem" i posypałam kolejną porcją krówek (ok. 5-6).
Na koniec boki udekorowałam lukrem maślanym.

Składniki na lukier maślany:
  • 125 g masła
  • aromat poziomkowy w proszku + aromat śmietankowy w proszku
  • ok. 450-500 g cukru pudru
  • ok. 4-5 łyżek mleka
Roztopione masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski. Następnie sypiemy cukier puder i wybrany wcześniej aromat i miksujemy. Dodajemy ze 2 łyżki mleka i miksujemy dokładnie. Następnie dolewamy znów mleka i po raz kolejny miksujemy. Jeśli chodzi o ciasto, to lukier ten przydał się w ten sposób, że nabierałam go na rękę i smarowałam nim tort.

Na sam koniec, lukier, który został, zabarwiłam różowym barwnikiem, władowałam do szprycy i zrobiłam napis. Przed podaniem powtykałam różne śmieszne świeczki :)

Pozdrawiam Was serdecznie!
Luna

8 komentarzy:

  1. Jaki wspaniały tort! Gdyby ktoś upiekł taki dla mnie, to bym była po prostu zachwycona ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jej jaki słodziutki :) wspaniały na prezent :>

    OdpowiedzUsuń
  3. W s p a n i a ł y ! Uwielbiam borówki , bo mam swoje krzaczki borówkowe w ogrodzie , przepyszne :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa...!! posypany krówką, extra!
    Wojtuś pewnie zachwycony ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie torty to ja rozumiem :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...