poniedziałek, 31 grudnia 2012

Zdrowe muffiny z żurawiną i morelami na Sylwestra

Witajcie!
Dzisiaj znów skorzystam z mojego sprawdzonego bazowego przepisu na babeczki! Tym razem zaprezentuję je w sylwestrowej odsłonie - z żurawiną i morelami. Będą też trochę zdrowsze - mąkę zamieniam na pszenną i żytnią pełnoziarnistą, a cukier biały na trzcinowy. Smacznego!



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 7 suszonych morel (sparzone i pokrojone)
  • trochę więcej niż garść suszonej żurawiny (sparzone)
Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Potem dodajemy mleko, olej i jajka. Składniki mieszamy łyżką i dodajemy owoce. Nakładamy do silikonowych foremek prawie do brzegów. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Tu mi wyszło 13 babeczek. Zaniosę je na Sylwestra i mam nadzieję, że wszystkim będą smakować. Moim zdaniem są naprawdę pyszne! :) Jedna taka muffinka to ok. 240 kcal.
Pozdrawiam! I muszę powiedzieć Wam jeszcze jedno - to Banoffee Pie, które wczoraj zobaczyłam u Liski mnie powaliło na kolana, także niebawem spodziewajcie się!
Luna

Z tego bazowego przepisu na babeczki zrobiłam już:

Tęczowe babeczki z lukrem maślanym
Pierniczkowe babeczki
Fioletowe żurawinowe babeczki
Mocno czekoladowe babeczki w kształcie serc


4 komentarze:

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...