Dzisiaj znów skorzystam z mojego sprawdzonego bazowego przepisu na babeczki! Tym razem zaprezentuję je w sylwestrowej odsłonie - z żurawiną i morelami. Będą też trochę zdrowsze - mąkę zamieniam na pszenną i żytnią pełnoziarnistą, a cukier biały na trzcinowy. Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- ok. 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 7 suszonych morel (sparzone i pokrojone)
- trochę więcej niż garść suszonej żurawiny (sparzone)
Tu mi wyszło 13 babeczek. Zaniosę je na Sylwestra i mam nadzieję, że wszystkim będą smakować. Moim zdaniem są naprawdę pyszne! :) Jedna taka muffinka to ok. 240 kcal.
Pozdrawiam! I muszę powiedzieć Wam jeszcze jedno - to Banoffee Pie, które wczoraj zobaczyłam u Liski mnie powaliło na kolana, także niebawem spodziewajcie się!
Luna
Z tego bazowego przepisu na babeczki zrobiłam już:
Tęczowe babeczki z lukrem maślanym
Pierniczkowe babeczki
Fioletowe żurawinowe babeczki
Mocno czekoladowe babeczki w kształcie serc
muszą być wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńMnie też zachwyciło to bananoffee :) Te mufinki też. Lubię zdrowe modyfikacje!
OdpowiedzUsuńIdelane na przywitanie Nowego roku :D
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie:) I na pewno tak smakują:)
OdpowiedzUsuń