Witajcie!
Dziś chciałam Wam krótko przedstawić mojego nowego przyjaciela, którym jest... Papier ryżowy!
Bardzo fajny sposób na bezchlebowe i małokaloryczne kanapki! Cudowne dziecko, które spłodziłam dzięki mojemu 21-dniowemu wyzwaniu, o którym poczytacie TUTAJ. Bez soli, bez cukru, z warzywami <3
Składniki na 4 wrapy:
- pierś z kurczaka
- curry cytrynowe
- pieprz cytrynowy
- pomidor
- 4 sztuki papieru ryżowego (małego)
Upieczonego, schłodzonego kurczaka (mój zwyczajny sposób - posypać przyprawami, wsadzić do rękawa i piec przez
40 minut w 170 stopniach) i pomidora kroimy na małe kawałki, papier
ryżowy zwilżamy wodą i zostawiamy na talerzu przez pół minuty. Następnie
kładziemy na niego mięso i pomidora, zawijamy i powtarzamy dla
kolejnych płatów. Zapakowujemy do pudełka i zabieramy do szkoły/pracy/na zajęcia. Tylko uwaga, trzeba się przyzwyczaić do osobliwej tekstury ;) Jeden wrap ma ok. 70 kcal.
Pychota <3
Całuję i życzę miłego dnia!
Luna :)
Uwielbiam sajgonki :) Taki lunch to bardzo apetyczna propozycja.
OdpowiedzUsuńmega! z pewnością skuszę się na taki lunch ;)
OdpowiedzUsuńTaka ryżowa tortilla :) Świetny pomysł! A myślisz, że dałoby się tam dołożyć jeszcze sałaty i kukurydzy czy wtedy będzie za ciężki i papier tego nie wytrzyma?
OdpowiedzUsuńxoxo Meg
www.megulencja.blogspot.be
świetny pomysł z papierem ryżowym :) do pracy/szkoły - idealne :)
OdpowiedzUsuńCzęsto biorę takie ryżowe wrapsy na uczelnię, do tej pory zwykle łosoś+marynowana marchew, musze spróbowac z kurczakiem!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam papieru ryżowego:)
OdpowiedzUsuńże też na to nie wpadłam!
OdpowiedzUsuńPS: nominowałam Cię do LBA ;)
OdpowiedzUsuńmam pytanie , nie probowalam "surowego" papieru ale zrobilam sajgonki tym razem inaczej niz smazone na tluszczu (ktore uwielbiam , sa mega chrupiace), chcialam dietetycznie wiec wsadzilam do piekarnika i pioeklam bez tluszczu, papier zrobil sie suchy i gumowy, nie da sie tego zjesc :( jest jeszcze jakis inny dietetyczny sposob na wykorzystanie papieru? ten surowy tez jest taki gumowy ?
OdpowiedzUsuńja bym to dała na jakieś 15/20 min do piekarnika :) z jakimś sosikiem najlepiej słodko-kwaśnym pychotka :)
OdpowiedzUsuń